Wednesday 6 November 2013

Wordless Wednesday - Awal Muharram's Harvest



29 comments:

  1. Hijau2..nmpak ada pegaga dgn selom kat situ.segar2 plak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adriana...mcm2 ada....pegaga, ginseng jawa, daun panjang umur, selom,misai kucing & daun belalai gajah...semua sedap buat ulam....:)

      Delete
    2. silap plak..bkn pjg umur...daun sambung nyawa kekeke

      Delete
  2. salam tahun baru..jeles tgk orgn tanam kucai nie..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam thn baru jgk,UmmuAidan.....yg dlm gambar ni sebenarnya daun bawang.....kuchai ciput sangat sbb baru tanam......:)

      Delete
  3. salam lina, wah.. tumpang bangga tgk semuanya fresh2... seronok kan tanaman menjadi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, Ana..alhamdulillah...yg tak jadi pon banyak hehehe

      Delete
  4. Nyam2.. tuaian sihat.. badan pun sihat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah...saya.tgh cuba nak amalkan mkn ulam dalam diet harian...:)

      Delete
  5. Lynaa, daun yang belah atas tu is for darah tinggi kan??? Tak tau nama.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. I mean yang dalam besen tu

      Delete
    2. yang tuh pokok sambung nyawa, Honey.....haah ada khasiat utk yg sakit darah tinggi jgk...:)

      http://bunda-kecilku.blogspot.com/2013/05/manfaat-tanaman-sambung-nyawa.html

      Delete
    3. oh sedap cicah sambal belacan kikiki

      Delete
    4. Haah..semua daun2 ni sedap buat ulam.....:)

      Delete
  6. Replies
    1. hahaha segan la saya....ciput je ni Rose.....:)

      Delete
  7. Salam Lynna,

    Moga awet muda selalu dengan ulam-ulaman yang cukup lumayan! Ulam panjang umur - tak pernah dengar pulak, - sambung nyawa rupa2nya, he he. Dia punya aliaslah tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Mak Aji....tuh la.....mcm mana la boleh teringat daun pjg umur pulak hehehhe

      Delete
  8. bestnya byk ulaman...rumah sy xdak ruang sgt..teringin nk tanam macam2...heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pon sama....takde space jgk...tanam serba sikit dalam pasu je.....:)

      Delete
  9. Salam Lynna,

    Segarnya ulam-ulam tu, baik untuk kesihatan ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam K.Saodah....insyaAllah...setiap pokok2 tu ada khasiat tersendiri.......:)

      Delete
  10. nama ulam panjang umur first time dengar. mmg teruja nak makan sebab namanya tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually tersilap tuh Awin....nama dia daun sambung nyawa.....my bad....hehehe ;)

      Delete
  11. Daun belalai gajah tu pahit tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pahit pon Nadia.....sedap jgk buat ulam....:)

      Delete
  12. Assalam Lynna,

    Banyak ulamnye,selom tu Lynna tanam mcm mana? saya pernah tanam tp fail...hehe.

    Geram tgk kucai tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Ibu Qis......selom tu saya beli from pasar, rendam btg dia sampai keluar akar, then tanam......selom suka byk air....so kalau air bertakung sket pon takpe.....dulu saya guna self watering pot...tapi byk sgt bertakung bila hujan takut nyamuk...so skrg saya pindahkan kat pasu biasa tapi letak dkt dgn paip air....so tempat tu sentiasa basah..alhamdulillah, menjadi.....:) neways, yg dlm gamba ni daun bawang...bukan kuchai...:)

      saya pernah share mcm mana saya tanam selom kat sini...:)

      http://hunkkebon.blogspot.com/2012/10/celery-or-parsley.html

      Delete
    2. ok,terima kasih banyak2 lynna, selom mmg pakai banyak air. pernah try dulu tapi fail sbb saya hanya rendam dalam air tak letak tanah. rasanya dia pun perlukan medium tanah untuk dapat nutrien jugak. Dah baca,nnti nk try second trial pulak.....hehe. :)

      Delete